Fiber Optik Konnektörler
Fiber optik kablo konnektörleri olarak da adlandırılan fiber konektörler genellikle bir bağlantı özelliğinin gerekli olduğu durumlar için kullanılır. Fiber optik kablo konnektörleri birçok konfigürasyonda kullanılır ve fiber optik kablo kurulumunu ve bakımını büyük ölçüde basitleştirir. Bir dizi fiber optik konektör tipi geliştirilmiştir ve endüstri standardı haline gelmek için zaman testine dayanmıştır. Kaç fiber konektör tipini biliyorsunuz veya kullanıyorsunuz? Single modlu fiber konnektör ve multimodlu fiber konektör arasındaki farklar nelerdir? Aşağıdaki bölümlerde ayrıntıları okuyacaksınız.
Fiber Konektör Tiplerine Genel Bakış
Mevcut fiber konektör pazarında toplamda yaklaşık 100 fiber optik kablo konektörü bulunmaktadır. Ve en yaygın kullanılan fiber Konnektör tipleri LC, SC, MU, ST, FC, MTRJ, NID, E2000 ve MTP / MPO konektörlerini içerir. Bununla birlikte, fiber konektör tipleri ne olursa olsun, aynı fonksiyona ve benzer temel bileşenlere sahiptirler: yüksük, konektör gövdesi ve kuplaj cihazı. Ve bu fiber konektörler, fiber optik pigtailler gibi optik fiberlerin sonlandırılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. İşte beş ortak optik kablo konnektörü.
LC Konektörü (Lucent Konektörü)
Lucent Technologies tarafından geliştirilen LC fiber optik konektör, günümüzün optik telekom uygulamaları için, özellikle SFP ve SFP + fiber alıcı-vericileri ile olan bağlantılar için her yerde bulunan fiber konektör haline gelmiştir. Popüler SFF (küçük form faktörü) konektörü olarak, LC fiber konektörün yüksek yoğunluklu kablolama için mükemmel olmasını sağlayan 1.25 mm'lik bir yüksük vardır. Single mod LC konektörü ve multimodlu LC konektörü vardır. Konektör konstrüksiyonuna bağlı olarak, LC konektörü ayrıca LC duplex ve simpleks konektörüne ayrılabilir.
SC Konektörü
LC konnektöründen farklı olarak, SC fiber konektörler single modlu bir fiber (SMF) tutmak için yuvarlak bir 2.5mm halka kullanır. Ve “kare konektör” isminin kaynağı olan “kare şekilli” bir bağlayıcı gövdeye sahiptir. Mükemmel performansından dolayı, fiber optik SC konnektörü polarizasyon koruma uygulamaları için ikinci en yaygın konektördür. SC fiber konektör, noktadan noktaya ve pasif optik ağ dahil olmak üzere data ve telekom uygulamaları için idealdir.
ST Konektörü
ST fiber konnektörü AT & T tarafından oluşturuldu ve lisanslandı ve hala en popüler konektörlerden biri. Yaklaşık 0.25dB'lik bir ekleme kaybına sahiptir ve elyafı, yarım bükümlü bir süngü montajı ile yerinde duran, seramik yüklü, yaylı bir 2.5mm halka ile tutar. ST fiber Konnektör genellikle kampüsler ve multimodlu fiber uygulamaları, kurumsal ağ ortamları ve askeri uygulamalar gibi hem uzun hem de kısa mesafeli uygulamalarda kullanılır.
FC Konektörü
FC fiber konektörü, seramik bir yüksük kullanılan ilk fiber optik konektördür, ancak plastik gövdeli SC ve LC konektörünün aksine, nikel kaplı veya paslanmaz çelikten yapılmış yuvarlak vidalı bir teçhizat kullanır. FC konektörü uç yüzü, doğru yerleştirme için bir hizalama anahtarına dayanır ve daha sonra dişli bir set kullanılarak adaptör / jak içine sıkıştırılır. Hem imalat hem de tesisatta ek karmaşıklığa rağmen, FC konektörü hala OTDR'ler gibi hassas ölçüm ekipmanlarının yanı sıra single modlu fiber için tercih edilen konektördür.
MPO / MTP Fiber Konektörler
MPO / MTP fiber konektörü, fiberleri tek bir dikdörtgen halka içinde 12 ile 24 fiber arasında birleştiren çok fiberli bir konnektördür. Genellikle 40G ve 100G optik paralel bağlantılarda kullanılır. Yukarıda belirtilen diğer fiber konektörlerle karşılaştırıldığında MPO / MTP fiber konektörler daha karmaşıktır. Çünkü anahtar ve anahtar aşağı, erkek ve dişi MPO / MTP konnektörleri var. Kafa karıştırıcı problemi - MPO fiber konektörü vs MTP fiber konektörü hakkında daha fazla ayrıntıya buradan ulaşabilirsiniz: MPO / MTP Konektörü: Fark ve Temizleme Önerisi
Simplex ve Dubleks Fiber Konektörler
Tek yönlü bağlantı, sinyallerin bir yönde gönderildiği anlamına gelir. Örneğin, iki simpleks konektörden ve A aygıtından B aygıtına tek yönlü bir fiber kablo üzerinden bir sinyal iletilir. Aynı yoldan aygıt B'den A aygıtına geri dönemez. Ancak revizyonlu aktarım, dubleks konektörler ve dupleks bağlantı olarak adlandırılan dubleks fiber kablo ile sağlanabilir. Ek olarak, tek elyaflı fiber konektör genellikle bir cam veya plastik fiber tel ile bağlanırken, dubleks fiber konektörün iki lifli fiber ile bağlanması gerekir. Aşağıdaki resimde LC dupleks konnektörü ve SC dupleks konnektörü karşılaştırması gösterilmektedir.
Fiber Konnektör Parlatma: APC Konnektör vs UPC Konektörü
Polisaj tipine göre, fiber optik kablo konektörleri APC konektörüne ve UPC konektörüne ayrılabilir. Ana fark, APC konnektöründe UPC konektörünün fiber uç yüzüdür. APC fiber konektörler, halkalarında 8 köşeli bir kesime sahiptir, bu da optik fiberler arasındaki bağlantıları çok sıkı yapar. Ama onların dönüş kaybı -60dB'ye kadar olabilir. UPC konnektörleri dışbükey bir son yüze sahip olsa da, daha ince bir yüzey finişi vardır. Geri dönüş kayıpları -40dB'den -55dB'den geliyor, bu da onları TV ve veri sinyallerini iletmek için güvenilir hale getiriyor. Ayrıca, APC fiber konektörü için renk kodu yeşil, mavi için UPC konektörü. İşte bu yüzden LC APC konektörünün, SC APC konektörünün ve diğer fiber konektörlerin farklı renklerini görüyoruz.
Single Modlu Multimode Fiber Konnektörler
Bildiğimiz üzere, single modlu ve multi modlu fiber kablo arasındaki temel fark, bir seferde iletilebilen ışık modlarının sayısıdır. Single modlu fiber, bir seferde sadece bir ışık modunun geçmesine izin verir. Multi modlu fiber, bir seferde çoklu modları yaymayı yapabilir. Bu aynı zamanda, single modlu fiber konektörler ve multi modlu fiber konektörlerde temel farktır. Çünkü ilgili optik fiber türüyle birleştirilmiştir. Bununla birlikte, teknolojiler ilerledikçe, fiber optik konektör fabrikaları tarafından sağlanan SC, LC ve FC gibi fiber konektörler, single modlu ve multi modlu fiber kablolarla uyumludur.
Sonuç
Fiber konektörler, optik fiber iletişiminde küçük ama önemli bileşenlerdir. Bu makalede esas olarak fiber optik konnektör tipleri ve optik kablo konektörlerinin bazı ortak konuları ele alınmıştır. Günümüzde çok çeşitli fiber optik kablo konnektörleri ile kullanıcılar fiber optik ağlara kolaylıkla dönüştürebilir ve daha hızlı, daha verimli bir çalışma ortamının avantajlarından yararlanmaya başlayabilirler. Bununla birlikte, hangi tip fiber optik konektörler seçerseniz seçin, yapmanız gereken ilk şey, güvenilir, stoklu ve kayıpları düşük ürün gruplarını seçmenizdir.
Emtekno Elektronik Fiber Optik Çözümü
Emtekno Elektronik, fiber patch kablo, iç / dış mekan optik kablo ve FTTH fiber optik kablo, Fiber Pigtail, adaptör vb. Dahil olmak üzere her türden fiber optik ürün grubu tedarikçisidir. Ürettirdiği Fiber optik kablonun performans ve güvenilirliği için sıkı bir ortamda test edilmesini sağlamaktadır. Emtekno Elektronik müşterilerine ihtiyacı olması durumunda tecrübeli fiber optik teknisyenlerinden oluşan ekibide sunmaktadır, böylece fiber optik kablonuzu özel ihtiyaçlarınıza göre uygulayabiilrsiniz. Ayrıca, ürün siparişlerinizdeki bekleme süreniz, geniş stok ağımız ve güçlü envanter sistemimiz sayesinde büyük ölçüde kısaltacak ve ürünlerimizi aynı gün kargoya verilmesi sağlanacaktır.
Emtekno Elektronik , 20 yıl üzeri fiber optik teknolojileri tecrübesi ve uzman ekibi ile kurumsal 7/24 destek sağlamakta ve uygun fiyat ve geniş fiber optik kablo stoğunu sizlere sunmaktadır. İhtiyacınız durumunda [email protected] email adresinden ve
Merkez Kocaeli ofis Tel : +90 262 373 64 44, +90 262 323 36 67
İrtibat ofisi - ÇORLU Tel : +90 850 473 72 39
İrtibat ofisi - İSTANBUL Tel : +90 850 473 77 17
Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.
Fiber optik kablo fiyat listesi için tıklayınız
Fiber optik patch kablo fiyat listesi için tıklayınız
Fiber optik kablo konnektörleri olarak da adlandırılan fiber konektörler genellikle bir bağlantı özelliğinin gerekli olduğu durumlar için kullanılır. Fiber optik kablo konnektörleri birçok konfigürasyonda kullanılır ve fiber optik kablo kurulumunu ve bakımını büyük ölçüde basitleştirir. Bir dizi fiber optik konektör tipi geliştirilmiştir ve endüstri standardı haline gelmek için zaman testine dayanmıştır. Kaç fiber konektör tipini biliyorsunuz veya kullanıyorsunuz? Single modlu fiber konnektör ve multimodlu fiber konektör arasındaki farklar nelerdir? Aşağıdaki bölümlerde ayrıntıları okuyacaksınız.